Over mij

Als kind hield ik van observeren en fantaseren. Leren vond ik leuk en ik verslond boeken. Prachtige kinderboeken maar ook veel informatieve titels. Ik was een nieuwsgierig kind en wilde begrijpen hoe de wereld in elkaar zat. Toen al schreef ik heel erg graag. Opstellen voor school en korte verhalen thuis, schriften vol.

 

Thuis had ik veel vrijheid. Geen al te strenge ouders en een vrijstaand huis met aan alle kanten tuin en uitzicht op akkers en boomgaarden. Life was good! De garage was het domein van mijn vader en, later, mijn broer. Ze sleutelden er wat af. Auto’s, brommers, fietsen: alles namen ze onderhanden. ’s Avonds, bij het eten, vlogen de technische termen over en weer.

 

In die tijd had ik een hekel aan ‘techniek’. Ik hield niet van de geur: van slijpen, van lassen, van smeerolie. Laat staan het lawaai (en de ermee gepaard gaande frustratie als iets niet ging zoals het moest!). Dingen uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, wat was daar nou leuk aan? En moest je de handen van mijn vader en mijn broer eens zien! Zelfs met garagezeep ging het vuil er niet af!

 

Zo praktisch en ‘hands-on’ als mijn broer was (hij ging dan ook naar de Lagere Technische School (LTS)), zo ‘theoretisch’ was ik. Na de middelbare school en de hbo-lerarenopleiding Engels werkte ik een tijdlang in het voortgezet onderwijs. Maar het schrijven bleef trekken. Ik ging werken bij een uitgeverij van technische tijdschriften. En ik merkte: dit is leuk! Een interessante wereld waarin dames maar schaars waren (waarom?) en waar ik techneuten tegenkwam die gek waren op hun vak. Dat deed me denken aan…

 

Gaandeweg kreeg ik bewondering voor techniek. Voor de mensen die het uitdachten en het lef (en de mogelijkheden) hadden om het uit te testen. Ik probeerde de techniek die ik onder ogen kreeg te begrijpen en zag het als een voorrecht om erover te schrijven. Ik begon te zien dat er op het gebied van ‘promo’ in techniek een en ander miste. Ik vond het fijn om daar met mijn schrijven een klein beetje verandering in aan te brengen.

 

Ik hou van de wereld van techneuten, uitvinders en wetenschappers. Het zijn prettige mensen. Enthousiast, inhoudelijk, zonder opsmuk. Misschien kunnen ze niet altijd even goed onder woorden brengen wat ze doen of waar ze aan werken. Maar daar zijn communicatiespecialisten en tekstschrijvers voor!